Assalamualaikum W.B.T
Jom kenali oat:
"Rolled Oatmeal"
Turut dikenali sebagai "oatmeal". Oat jenis ini diproses untuk dimanfaatkan dalam bentuk bijirin atau bahan campuran dalam adunan kek dan biskut.
"Quick Oats"
Ia berbentuk serpihan nipis. Tidak mengambil masa yang lama dan ia mudah dimasak.
"Scotch Oats"
Juga dikenali sebagai "steel-cut-oats". Oat jenis ini dicincang halus dan mempunyai rasa sedikit kenyal. Ia biasanya dimasak sebagai bubur atau dimakan dalam bentuk bijirin.
"Instant Oats"
Ia boleh juga dikategorikan sebagai oat segera dan dipraktikan untuk disediakan. Ia dipotong nipis dan mudah masak. Oat jenis ini tdak sekenyal oat lain dan biasanya ia telah dicampur dengan garam atau bahan perasa yang lain.
"Oat Groats"
Oat ini diproses secara sederhana dan masih kaya dengan nutrisi semula jadinya dan masih kenyal. Walaupun begitu, proses memasaknya mengambil masa yang agak lama. Ia tidak mempunyai sebarang rasa. Adalah baik menghidangkannya dengan sedikit campuran madu atau buah-buahan.
No comments:
Post a Comment